Rozsadnik a może inspekt?
Rozsadnik to takie miejsce w ogrodzie, gdzie wysiewamy nasiona. Gdy podrosną przesadzamy je na właściwe miejsce.
Musimy jednak pamiętać, że w rozsadniku można siać tylko rośliny o krótkim terminie wegetacji i odporne na chłód.
Do rozsadnika wysiewamy rośliny, których nie powinno się siać wprost do gruntu.
Czyli takie rośliny jak:
- sałatę i pory (koniec marca-początek kwietnia),
- Kalafior, kalarepa, brokuł (początek kwietnia),
- nieco później kapustę białą i czerwoną (połowa kwietnia),
- jeszcze później kapustę brukselską (koniec kwietnia).
Rozsadnik powinien być ulokowany w nasłonecznionym miejscu, osłoniętym od wiatru. Ziemia powinna być dobrze przekopana i najlepiej jest dołożyć jesienią kompost. Roślinki wysiane w rozsadniku warto przykryć włókniną, ze względu na nocne przymrozki.
Rozsada jest gotowa do wysadzenia do gruntu po około 1-1,5 miesiąca.
Bardziej zaawansowaną formą rozsadnika jest inspekt, który może mieć postać skrzyni z desek okrytej szkłem lub folią w ramie. Ważne jest, aby pokrywę można było uchylić. Jego założenie wymaga więcej pracy, ale daje dużo większe możliwości uprawy różnych gatunków roślin i może zostać na jednym miejscu przez lata.
Do inspektu możemy siać:
- rzodkiewkę
- sałatę
- szczypior
- pomidora
- pietruszkę
W inspekcie można hartować przepikowane rośliny. Jednak musimy pamiętać, że w razie przymrozków należy wieko inspektu przykryć np. matą ze słomy.
Powodzenia :)